pondělí 4. února 2013

Ještěd

Ještěd

Ještěd je nejvyšší horou Ještědského hřbetu, dosahuje nadmořské výšky 1012 m. Odedávna je považován za jednu z hlavních dominant severních Čech a za symbol města Liberec, které se rozprostírá pod ním.

V roce 1737 byl poprvé na vrcholovém skalisku vztyčen kříž, první z řady křížů na Ještědu. Již roku 1847 byl na vrcholu této hory postaven domek, který sloužil jako občerstvovací stanice. Roku 1868 byl domek nahrazen kamennou chatou, vedle které v roce 1876 vyrostla 5 m vysoká vyhlídková věž. Ta však musela být záhy stržena. Stále větší nápor návštěvníků vedl k vybudování nové mohutné kamenné budovy s 23 metry vysokou věží, uzpůsobenou jako rozhledna. Slavnostní otevření této nové dominanty Ještědu se konalo 13. ledna 1907. Tato jedinečná stavba s bohatou historií bohužel ukončila svůj provoz tragicky, požárem 31. 1.  1963. Již po dvou letech byla zahájena stavba nové moderní budovy ve tvaru rotačního hyperboloidu s věží vysokou 90 m podle návrhu architekta Karla Hubáčka. V roce 1969 za ní získal mimořádně prestižní Perretovu cenu Mezinárodní unie architektů a stavba samotná byla oceněna titulem Stavba století v ČR.


Mapa:


Ještěd

Ještěd

Vstupní rampa

Ještěd

Detail konstrukce

Detail konstrukce

Detail konstrukce

Vrcholový kříž

Vstupní rampa

Z vrcholu hory Ještěd se otvírá neomezený pohled na všechny světové strany. Její tvar i kultivovaný technicismus jedinečně reaguje na krajinný kontext, na kuželovitý vrchol hory, kterému dodává elegantní aerodynamickou špičku.

Inverzní oblačnost pod Ještědem

Výhled nad mraky

Výhled nad mraky

Výhled nad mraky

Krkonoše na obzoru

Výhled na Liberec

Ralsko v mracích

Na Ještěd se můžete dostal různými způsoby - lanovkou z Horního Hanychova (část Liberce), autem na parkoviště u horské chaty Ještědka a odtud po asfaltce pěšky a nebo (nejlépe) pěšky po několika různých turistických značkách z okolí (my jsme šli po červené z Hořeních Pasek).

Cestou na Ještěd

Ještěd

Lanovka z Horního Hanychova - pro lenochy :-)

Dítě z Marsu

Uvnitř

Restaurace

Parabola Českých radiokomunikací

P.S. Zapomněla jsem vyfotit panorama :-( Úkol na příště :-)


Datum návštěvy: 20. října 2012
Zdroj: www.ceskehory.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat